Antan III

Dit is de 3e versie van de antenne analyser ‘Antan’, verder ontwikkeld door Edwin PE1PWF tbv een bouwpakket voor leden van de FRAG. De beschrijving ervan vind je hier. Met de Antan zijn de resonantiefrequenties van antennes uit te meten: De laagste impedantie (zonder capaciteit of inductie), en de daarbij horende frequentie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAntan III – 6

Hier betreft het het meten aan een hy-end feed langdraadantenne zonder tuner. Deze is in tune op 3.1MHz, en verder oa weer op 6.2 en 32MHz.

De Antan III bestaat uit twee printen. Eentje voor HF, en eentje voor de voeding/meting/microcontroller.

Antan III - 1 Antan III - 2 Antan III – 3 Antan III – 4

 Modificaties:

Er zijn een paar aanpassingen gedaan: De bedrading van de potmeters en de ‘count’-verbinding is in coax uitgevoerd om het handeffect te dempen. Op de HF-print zijn C3 en C5 verdubbeld voor een rustigere uitlezing. In serie met de afstempotmeter is een extra potmeter van 2k5 (met een weerstand van 270R parallel daaraan) gezet, deze zorgt voor de fijnafstemming.

De maximale frequentie is op 43MHz gezet ivm gebruik als meetzender, bij belasting door een antenne zakt deze naar 38MHz. Een antennemeting is betrouwbaar tot ongeveer 33MHz.

7 gedachten over “Antan III

 1. PD1CL

  Beste,
  Mijn naam is charles, en ik zou graag ook een atan bouwen, is daar een soort kit van of kan je de printen en de pic ergens bestellen?

  Bedankt voor je antwoord
  Met vriendelijke groet
  Charles

Reacties zijn gesloten.